Brzdy v prožívání opravdové vnitřní radosti a svobody

Jsou jimi:

1) Přílišný komfort

Jsme zvyklý, že všechno máme a tak máme tendenci vybírat si jen to, co je pro nás komfortní.
Máme málo výzev, otužování ducha i těla.

Když dám někomu otázku, kdy naposledy zažil takový ten pocit opravdové vnitřní radosti a svobody, vzpomene si většinou na okamžiky, kdy například šel do přírody, vylezl nějakou horu, či kopec, skočil do potoka atd…

Prostě, když jsme venku a hýbeme se, uvědomíme si, že nám nedělá dobře být delší čas v uzavřených prostorách (4 stěny, okna, dveře, na dveřích zámek, závora, plot, zamčená brána a to celé ještě pojištěné kamerovým systémem, kdyby tam náhodou jako někdo prošel…)

Všechny výzvy máme dostupné, ale z nějakého důvodu je neděláme, protože je to určitým způsobem pro nás nekomfort.

Pojďme si každý naordinovat na pravidelné bázi, co budeme dělat a vydržme u toho, pojďme se tím úplně nasycovat a to i ve chvílích, kdy se nám nechce – bude to mít pro nás skvělé benefity J.

Když se totiž dostáváme do diskomfortu, překračujeme naše nějaké limity, dělá nám to pocit vnitřní radosti a svobody a hluboko se nám takovéto pocity zapisují do těla.

Diskomfort může být na úrovni těla i mysli a myslím tím například říkat věci tak, jak je doopravdy máme, být upřímní a opravdoví, nesnažit se stále někomu vyhovět – to je pro nás také mnohdy velký diskomfort, ale když ho začneme praktikovat, dostane se nám velké odměny ve formě většího klidu v sobě a tím větší spokojenosti.

Všímejte si, kolik máte za den možností prověřit svou pravdivost a upřímnost…

 

2) Naše hlava

Často jí říkám „Bullshit generator“ nebo-li generátor sra_ek.

Ona je důležitá, ale je to také často generátor různých našich obav, strachů, říkáme si coby, jakby, kdyby, srovnáváme se s ostatními…všechno tohle je tam navíc.

Všimněme si, že to často s tou hlavou přeháníme. Jsme na ni tak pyšní, že máme ten mozek.

Je opravdu fajn, že to máme, ale jak říká můj kamarád „We are overdoing it.“

Fakt to přeháníme a je to naše brzda, abychom si ve všem vychutnali tu přítomnost – přítomný okamžik, a taky abychom se dostali k sobě, abychom se ponořili do sebe dovnitř, do toho, kým doopravdy jsme.

Naše hlava je často v projekcích celého světa, toho, co nám všichni říkají a co si pak ještě říkáme sami sobě a tím, že ona jede na plné obrátky a že my často nevíme, jak ji zastavit, jak ji nebrat tak vážně, tak to nás opravdu brzdí dostat se k tý opravdový vnitřní radosti, protože ta je tam uvnitř, ta není nikde venku J.

 

3) Technologie

Takže, může to být zase přínosné, jako ta hlava, ale zase „We are overdoing it.“ Nesmíme to s nimi přehánět.

Mnoho lidí je stále v tom svým mobilu, tabletu a vlastně zapomínají se dívat kolem sebe a radovat se z toho, co se doopravdy děje. Takže zase to zneužívání a to, když to přeženeme, tak nás to v dnešní době může brzdit v hluboký, živý vnitřní radosti.

Buďme tedy vděční za to, že technologie máme, ale nepřehánějme to s nimi :-).

 

Tipy, co můžeme udělat zrovna dnes, teď, abychom měli větší radost:

1) Studená sprcha.
Rychlý způsob a hned zabere :-).

2) Přiznání si sám sobě svých temných stránek.
Nebo toho, co se nám nedaří, říct si, jak to teď máme. Je důležité ty své temné stránky      vidět a pracovat s nimi – opravdu si je dovolit vidět, dovolit si je komunikovat. Z dlouhodobé perspektivy nám to opravdu pomůže a skvěle se to doplňuje se studenou sprchou :-).

3) Pohyb (kdykoliv a kdekoliv) – vyplavujeme endorfiny
Hýbej se hravě celý den. Pokud se nám daří, dostávat se během dne více z hlavy do těla, tělo najednou začne mít chuť se hýbat víc a víc, velmi přirozeně, jako děti – ty jsou v tomto dobrými učiteli…

4) Mazlení, hlazení, dotek, objímání – uvolňuje se oxytocin
Obejmutí srdce na srdce a spočinout v obejmutí na tři nádechy a výdechy – zkuste to J

5) Vděčnost – naše dopaminová centra se aktivují
Zastav se několikrát během dne a uvědom si své vděčnosti.

6) Laskavost – hormon serotonin
Zaměřte pozornost na ostatní a dělejte jim malé laskavosti.
Ptejte se „Co můžete pro lidi kolem sebe udělat?“

 

A důležité je….být si toho všeho vědom – zpřítomnit si to. ..

Změna hesla
Prosím zadejte svůj email. Nové heslo obdržíte emailem.