MINDFULNESS A WIM HOF METHOD (WHM)

(Aneb už nemusíte do lékárny pro prášky, nebo do supráče pro víno – stačí znát pár triků a vše, co potřebujete, máte vždycky pod nosem.)

Při praxi metody Wima Hofa zažívám přísun životní energie, zbystřené smysly, propojení s okolím, všechny krásy tady a teď….zdraví, dobrý pocit a sílu – byla to láska na první pohled a hned mi bylo jasné že se tato metoda stane součástí mého života i práce.

WHM – je soubor dechových cvičení, terapie chladem, tréninku psychické i fyzické flexibility.

V mém životě mi WHM přinesla rok bez nemocí!!!
Dále mnoho zábavy, intenzivnější kontakt s přirodou, náhražku kafe, pocit bezpečí a lepší kontakt s tělem, dobrodružství v ovládání těch procesů v těle, o kterých si myslíme, že jsou automatické, zlepšení sportovních výkonů, zajímavé psychedelické zážitky, nové přátele, hodně energie, lepší zvládání napjatých situací a mnohé další…

V psychoterapii a tréninku Mindfulness se WHM stala nenahraditelným parťákem… ale pojďme popořadě :-).

Mindfulness překládaná nejčastěji jako bdělá pozornost,  je umění vnímat přítomný okamžik bez hodnocení a s plnou otevřeností. Pro mysl je to velmi příjemný stav – protože není zatížený minulostí (výčitky, vzpomínky), ani budoucností (strachy, očekávání). Jako lidé hodně své mentální energie házíme do koše právě tím, že se zabýváme nesmysly – roztáčíme své myšlenkové pochody – bullshitgenerátor (coby, jakby, kdyby) a zapomínáme žít tím, co právě máme před nosem. V umění mindfulness se učíme, jak být víc teď a tady. Úplně  přirozeně se ta schopnost třeba projevuje v momentech, když jsme ve stavu flow, když jsme opravdu spojení s přítomným okamžikem, nebo v momentech, které jsou pro nás hodně intenzivní – jako třeba skok s padákem nebo orgasmus. A Metoda Wima Hofa přináší velmi jednoduchý způsob, jak posílit Mindfulness a zároveň má spousty dalších benefitů v oblasti fyzického i psychického zdraví.

Mindfulness i Wim Hof Method jsou v dnešním světě sympatické a přesvědčivé nejen proto, že mají spousty spokojených uživatelů, ale je taky jejich účinnost prokázána mnoha vědeckými výzkumy.

Mindfulness nás z dlouhodobého hlediska učí všímavosti vůči procesům, které se dějí teď a tady. Často jsme obětí svých emocí a myšlenek – nemůžeme kvůli nim spát, bereme je moc vážně. Díky tréninku mindfulness se tak stáváme  pozorovateli svých vnitřních procesů.

Pro mnohé začínající je pozorování vlastního těla, dechu či myšlenkových procesů hodně náročná výzva, a proto už od začátku mého flirtování s výukou mindfulness jsem zařazovala různé intenzivnější prožitkové techniky vedoucí k hlubšímu uvědomování si těla, dechu a prožitků (vy ,kdo jste byli na mých workshopech, znáte hrátky se smysly, dupání atd.:)

Jaká radost, když jsem objevila a díky 10 týdennímu kurzu s Wimem Hofem poznala možnosti práce s myslí díky extrémnějším podmínkám, které si každý velmi jednoduše může dopřát sám doma a zadarmo!

Wim Hof Method  obohacuje Mindfulness

WHM má 3 základní složky
1. Dechová cvičení
2. Terapii chladem
3. Mindset – trénink těla i mysli (flexibilita)

1. Dechové cvičení – na rozdíl od většiny Mindfulness praxí, WHM dýchání není zklidňující – ale jedná se o dynamický proces, do kterého se ze začátku musí člověk opřít.

Má však taky klidnou fázi, kdy zadržujeme dech a tento čas je ideální k probuzení takzvaného vnitřního pozorovatele (to je velmi důležitá část praxí mindfulness).

Díky tomuto dýchání si člověk optimalizuje chemii v těle, takže si můžete být jistí, že když vstanete po ránu a je vám ouvej, po 3 kolečkách dýchání jste jak vyměnění – máte spoustu energie a nadbytku do nového dne.

Dalo by se říct, že skrze tuto metodu člověk může jednodušeji vstoupit do světa mindfulness – pozorovatele vnitřních procesů, protože mění svůj běžný stav vnímání – což je zajímavější pozorovat :-).

Kromě úžasného prostoru pro práci s myslí jde díky tomuto cvičení pozitivně ovlivnit svůj imunitní systém a pozvednout úroveň koncentrace a výkonu.

Já tohle dechové cvičení ráda používám před meditací, protože zbystřuje smysly a vnímání . Taky se dýcháním můžeme mírně „sjet“ – změnit si stav vědomí, nebo snížit vnímání bolesti, či nastartovat imunitu a rozdýchat tak nadcházející nemoc.

Představte si to –už nemusíte do lékárny pro prášky, nebo do supráče pro Víno – stačí vědět jak zacházet s vlastním dechem!
2. Terapie chladem – je druhou složkou WHM. Co má společného třeba ledová voda s mindfulness? Zaručeně Vás během vteřiny dostane do přítomného okamžiku! Je to ten nejlevnější, nejpřístupnější a nejzdravější způsob.

Kromě toho, že nás dlouhodobě udržuje zdravějšími, vyplavuje hormony štěstí a trénuje náš cévní systém. Má mnoho dalších zdravotních benefitů a už stovky let se používá v terapii. Chlad/ ledová sprcha má jeden úžasný psychologický rozměr. Dokáže být velkým učitelem uvolnění v extrémních situacích. Nejde totiž o to zatnout zuby a dát si studenou sprchu – ale vědomě kontrolovat situaci – spojit se se svým dechem – dýchat vědomě – uvolnit tělo. To nás z dlouhodobého hlediska učí jak zůstav v klidu/uvolnění v extremních/stresových situacích . Ledová voda je pro to nejlepším učitelem! Za léta práce v psychologii a psychoterapii jsem nenašla účinnější nástroj, který by skrze prožitek dával tak rychlé výsledky.

Díky každodennímu otužování se aktivuje v těle hnědý tuk, který nám zaručí rychlé spalování a tvorbu tepla v momentech, kdy to potřebujeme. Takže náš krátkodobý diskomfort (no prostě není to příjemné lézt do té ledovky :-), nám zaručí dlouhodobý komfort jak na fyzické, tak psychické úrovni.

Chlad je nejlepší mindfulness trenér!

Tak vypadá to flirtování dvou jednoduchých a velmi účinných technik, které mění život. Je to prosté. Stačí je zařadit do každodenního života – asi jako čištění zubů.

Jestli vás láká dozvědět se více, stáhněte si do Vaší schránky 3 základní Mindfulness techniky ZDE: 

Stránky WHM v angličtině www.wimhofmethod.com

Jestli Vás láká prožít více: není nad prožitek a skupinovou energii :-).

Otužovací Mindfulness workshop proběhne 13.1. 2019 v Českém Ráji , přihlášky pište na mindfulliife.info@gmail.com
Více info ZDE

Změna hesla
Prosím zadejte svůj email. Nové heslo obdržíte emailem.