„Prožívání mateřství díky umění mindfulness“

Rozhovor pro projekt šťastná máma. Otázky Martina Mikolášová odpovědi Kasia Korda.


Můžeš nám ve zkratce prozradit, co to mindfulness je?

Kasia_skalaDo češtiny je překládána jako všímavost, bdělost, bdělá pozornost nebo plné uvědomování.
Je to umění vědomě zaměřit pozornost, k přítomnému okamžiku, s otevřeností v mysli a bez hodnocení. Ve zkratce to znamená být teď a tady.

Techniky mindfulness vycházejí ze starých buddhistických praxí a principů a přes 40 let jsou úspěšně používané v psychologii, vzdělávání i medicíně.

Je toto umění vhodné i pro mámy na mateřské? V čem jim může pomoci?

Řekla bych, že je víc než vhodné:) V případech kdy si žena chce mateřskou užít (a ne jen přežít) a zároveň vytěžit s času stráveného s dětmi maximum pro svůj osobní rozvoj.

Na mateřské jsou velmi užitečné zvláště neformální techniky mindfulness, na které nemusíme mít speciálně vyhrazený čas, ale můžeme je požívat tzv. „za pochodu“

Mindfulness pomáhá zvládat těžké situace, učí nás jak být více v klidu, i když se věci nedějí tak jak očekáváme (což nám rodičům se děje velmi často).
Díky trénování mindfulness dokážeme být víc flexibilní a otevření situacím – proto se v našem životě objevuje více radosti a energie.
Na mateřské se zvláště hodí klid, nadhled a radost z maličkostí. Jsou to důležité věci, které se od nás přirozeně učí i děti.

Jak ti mindfulness pomáhá ve vztahu s dětmi?

Mindfulness mi dovoluje zůstávat více v klidu i ve vypjatých situacích – a to je opravdu luxus. Ve většině případů se vytočíme nebo jsme nervózní úplně zbytečně – vůbec nám to tu danou situaci neulehčí, navíc nám to děti zrcadlí tím, že jsou taky více „nesnesitelní“.

Mindfulness funguje tak, že jsme v prvé řadě schopni si všimnout nežádaných emocí, když se začnou projevovat – takže s nimi můžeme něco udělat. A vyplatí se to, protože děti se nejvíc učí z toho, jakým jim jdeme příkladem.


„Můžeme znát všechny skvělé rady týkající se výchovy,ale když nezamakáme na sobě je nám to prd platné.“


Tak, jak my reagujeme v nejrůznějších situacích, reagují i děti. Myslet si například že budou poslouchat, když my je neposloucháme, je docela bláhové:)

Další věc je užívání si zdánlivě normálních věcí – mindfulness nás vtahuje do hravosti a učí nás, jak být trpěliví, vděční a užívat si maličkostí – to je způsob prožívání který mě s dětmi neuvěřitelně sbližuje.

Prozradíš nám nějakou jednoduchou techniku, jak mindfulness dělat?

Ano, například použijte techniku 3 nádechů.

1.Na chvíli se zastavte ať už děláte cokoli (zastavte chůzi nebo tok svých myšlenek).
2.Udělejte 3 vědomé nádecy a výdechy . Pozorujte vše kolem i ve Vás jako ve filmu.
3. vychutnejte krásu a jedinečnost okamžiku.

Odkud tuto metodu znáš?

Učila jsem se technikám mindfulness na univerzitě, kde jsem studovala psychologii, také jsem prošla tréninkem Mindfulness Base Stress Reduction Training. Tuhle konkrétní techniku mám ještě ze školy:)


Kasia_jakubJak konkrétně pomáhá tobě?

Zastavení se je úplným základem k tomu, abychom byli v našem životě více vědomí. Mně osobně pomáhá hlavně v uvědomování si krásy našeho života, ať se děje, co se děje. A z dlouhodobého hlediska vytváří návyk zastavení se a zklidnění (který se velmi hodí například v nepříjemných nebo krizových situacích).

Jaké pozitivní následky má mindfulness? Zlepšuje náladu? Doplňuje energii?

To i to. Spíš ale dodává energii tím, že jí nemrháme. Spoustu energie totiž sežerou naše obavy a očekávání a těch je díky cvičením mindfulness méně. Není to ale žádný pozitivní způsob myšlení. Nejde o to abychom pořád měli dobrou náladu. Kouzlo mindfulness je v akceptaci – přijetí. V tom, že si dovolíme a přijmeme všechny naše stavy stejně tak radost jako i smutek, či jiné emoce. Postupně tak získáváme nadhled a můžeme se rozhodovat, kterým emocím věnujeme víc energie.

Může jej praktikovat každá?

Techniky mindfulness jsou velmi jednoduché – zvládne je každý, ale zároveň málokdo je dělá, protože je třeba si vytvořit návyk jejich praktikování (je to podobné jako s fyzickým cvičením – toto je jen cvičení mentální:)

Dá se praktikovat kdykoliv, nebo jen v určitých situacích?

V tréninku mindfulness jsou formální a neformální cvičení. K těm formálním je zapotřebí trocha klidu a času (cca 15-30 minut denně). Neformální se dá praktikovat skoro ve všech životních situacích.
Maminky na mateřské často nejvíc těží z těch neformálních.

Co dělat, když už se hněváme, nebo máme pocit, že už to nemůžeme dál zvládnout?

rodinkaMůžeme vyzkoušet techniku zastavení se, o které jsem už říkala – je to velmi prospěšné na úrovni těla – zklidněním dechu zklidníme i svou mysl. Můžeme si také uvědomit, že nemusíme nic teď na chvíli dělat, že stačí, když jsme. Dalším trikem je vědomě přenést naši pozornost. Také si můžeme říct o pomoc.

Můžeme také vědomě přenést naši pozornost na něco co nás obklopuje a je nám příjemné, například nějaký krásný detail, oči našich dětí atd. To vše jsme však schopni v těžkých momentech efektivně použít jen když trénujeme preventivně.

Když se mindfulness nevěnujeme pravidelně a čekáme, že nás „zachrání“ v těžké situaci, je to jako bychom šli na boxerský zápas a čekali že když budeme mít návod jak praštit protivníka, tak vyhrajeme:)„Protivníkem“ v těžkých situacích jsou totiž naše navyklé způsoby reagování, do kterých díky pravidelnému cvičení mindfulness můžeme vidět a postupně je i měnit.

Změna hesla
Prosím zadejte svůj email. Nové heslo obdržíte emailem.