Jaké jsou Vaše mouchy?

aneb umění přijetí a pouštění.

Článek inspirovaný krátkým animovaným videem – The Fly.

Ať už se naše mouchy objevují v jakékoli podobě – buďme k nim i k sobě laskaví! – teprve na tomto základě se může objevit vnitřní klid, který je nejlepším průvodcem moudrého jednání.

Koukněte se na toto krátké animované video. Poukazuje na důležité schopnosti mysli

  • přijetí – akceptace stávající situace
  • pouštění – schopnost vzdát se očekávání, pustit představy o tom, jaké by věci měly být.

Přijetí
Co jsou ty Mouchy ?

  • můžou to být nepříjemné situace, které se nám stále opakují, a čím víc se snažíme jich zbavit, tím víc nás pronásledují
  • můžou to být myšlenky, otravné myšlenky, které nechceme a čím víc je nechceme tím víc se objevují
  • můžou to být situace a změny se kterými jsme nepočítali
  • můžou to být lidé, nebo vlastnosti lidí které nám vadí, a i když nechceme, stále dokola se s nimi potkáváme
  • může to být naše nesoustředěná mysl u meditace, kterou chceme zklidnit a čím více se o to snažíme tím méně se nám to daří

Když se snažíme “much”, ať je to cokoli, zbavit, jen to umocňuje napětí a naše vnímání se zužuje, jsme jakoby v tunelu, kde nevidíme jinou možnost než proti tomu co se děje, bojovat. Když jsme v napětí používáme automatické reakce, proto se naše problémy opakují stále dokola (mouchy se množí:)

Jakmile dokážeme situaci přijmout – objeví se více klidu a prostoru. Nereagujeme automaticky, ale otevřeně. Můžeme získat odstup na základě kterého se objevuje kreativita – jsme schopni vidět to, co jsme předtím neviděli. Jsme schopni objevit více možností prožíváni situace a podle toho moudře reagovat.

Pouštění
Trpíme často proto, že chceme, aby se věci děly nějakým konkrétním způsobem (např. jako v animaci “teď si nerušeně zamedituji”). Máme očekávání. Události se však často odvíjí jinak (v meditaci ruší mouchy, děti, zvuky, myšlenky, v životě se také všechno neustále mění:), a kvůli tomu můžeme být automaticky rozladěni. Ale nemusíme!

Mindfulness nás učí jak zůstat otevřeni v situacích přesně takových, jak se odehrávají. Učí nás pouštět naše očekávání, protože čím méně jich máme, tím více si dokážeme život, a to co život přináší, vychutnávat a užívat.

Když zkusíme pustit své představy, přestaneme se bránit změně, a zkusíme se na situaci podívat jinýma očima – najednou se objeví prostor v naši mysli. Objeví se uvědomění, že i když je vše jinak, než jsme si to představovali, taky je to v pořádku. Tady začíná ta pravá neohroženost a magie – můžeme vše více vnímat jako radostnou hru, a cítit se v každé situaci jako doma !

Ať se nám to daří! Kasia


mouchy

Změna hesla
Prosím zadejte svůj email. Nové heslo obdržíte emailem.