NÁVRAT DO PŘÍTOMNOSTI – 30 sekundová praxe všímavosti

jurovo podvecer temna s mesicem horyDnes se s Vámi podělím o jednoduchou techniku všímavosti, kterou lze využít během dne u každodenních činností. Zabere třeba jen 30 sekund, ale když je používaná pravidelně začnou se ve Vašem prožívání dít zázraky. Ať už je ve shonu tělo, hlava, obojí nebo ani jedno, existuje  jedna věc, která většině z nás prospěje v jakékoli situaci. Tou věcí je NÁVRAT DO PŘÍTOMNOSTI – zastavení se a vychutnání si přítomného okamžiku.

Jak na to?

  1. Zastavte se
    Na chvíli se zastavte ať už děláte cokoli (zastavte chůzi nebo tok svých myšlenek).
  1. Udělejte jeden vědomý nádech a výdech
    Soustřeďte se na nádech a výdech. Pozorujte vše kolem i ve Vás jako ve filmu.
  1. Připomeňte si své smysly a vychutnejte krásu
    Uvědomte si své smysly teď a tady – co vidím, co slyším, vnímám – je to naprosto    jedinečný krásný okamžik (už se nikdy nebude opakovat)
  1. Buďte vděční
    Za to, že všechny Vaše smysly fungují, že můžete dýchat, že jste … (a za vše, co Vás jen napadne.)

Používejte to cvičení tak často jak to půjde.

TIP 1: Nastavte si na hodinkách nebo v mobilu alarm:) np. každé 2 hodiny, aby Vám připomněl návrat do přítomnosti. (Naše mysl je tak zaběhaná, že je pravděpodobné, že si sami nevzpomeneme. Potřebujeme si vytvořit nový návyk. Když vytrváme,zastavení a návrat do přítomnosti se stane našim zvykem a díky tomu dopřejeme své mysli víc odpočinku, osvěžení a energie).

TIP 2: Můžete návrat do přítomného okamžiku trénovat v  situaci kdy na někoho či na něco čekáte, nebo když si myslíte, že se nudíte – vědomých nádechů a výdechů a také vděčnosti není nikdy dost:)

Užijte si tady a teď ve shonu i v poklidu !

Změna hesla
Prosím zadejte svůj email. Nové heslo obdržíte emailem.